- منظور از جامعه ی فئودالی در تاریخ اروپا یک قلمرو سرزمینی است که تحت سلطه ی فردی به نام « لُرد » (ارباب بزرگ) یا کُنت قرار داشت و از لحاظ سیاسی و اقتصادی از سرزمین های دیگر مستقل بود. به این فرد « فئودال » هم می گفتند.
2- در قرن هیجدهم کشور هلند در مرکز نظام جهانی قرار داشت. در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم انگلیس و در قرن بیستم ایالات متحده آمریکا در مرکز نظام جهانی قرار داشته است.
3- کتاب آیات شیطانی رمانی است در 547 صفحه که در سال 1988 میلادی (4 مهرماه 1367) توسط سلمان رشدی نوشته و در انگلستان منتشر شد.
4- جنگ سرد که بعد از جنگ جهانی دوم بین بلوک غرب و شرق آغاز شده بود با طرح « جنگ ستارگان » از سوی آمریکا و فروپاشی شوروی سابق پایان یافت.
5- « سازمان جهانی صهیونیست ها » در ماه اوت 1897 نخستین کنگره ی جهانی صهیونیست ها را در شهر « بال » برپا کرد.
6- در جنگ جهانی دوم، دو مجموعه از کشورها در مقابل هم صف آرایی کرده بودند: دول محور یا مرکز و دول متفقین. آلمان و ژاپن جزء دول محور بودند که در جنگ شکست خوردند. در پایان جنگ، در قرار دادهای صلحی که منعقد گردید، این دو کشور از داشتن نیروی نظامی گسترده که امکان عملیات جنگی برون مرزی را به آنها می داد، محروم شدند.
7- منشور سازمان ملل متحد در کنفرانسی در سال 1945 به امضای نمایندگان 50 کشور جهان رسید، این سازمان بعد از جنگ جهانی دوم در سال 1947 تأسیس شد. مقر این سازمان در نیویورک آمریکاست.
8- در مجمع عمومی سازمان ملل هر کشوری می تواند 5 نماینده ی رسمی و 5 نماینده علی البدل داشته باشد.
9- مجمع عمومی هر سال یک بار جلسه ی عمومی دارد. و به تقاضای شورای امنیت با اکثریت اعضای مجمع، جلسه ی فوق العاده تشکیل می شود.
10- شورای امنیت سازمان ملل 15 عضو دارد؛ 5 عضو دائم و 10 عضو غیر دائم که مجمع عمومی آن ها را برای مدت 2 سال انتخاب می کند. اعضای دائم شورای امنیت از پنج دولت آمریکا، شوروی سابق (روسیه)، انگلیس، فرانسه و چین می باشند. این اعضا در شورای امنیت از حق « وتو » برخوردار هستند.
11- تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل با 9 رأی موافق صورت قانونی به خود می گیرد؛ مشروط بر اینکه هر پنج عضو دائم به آن رأی موافق داده باشند.
12- شورای قیومیت سازمان ملل برای اداره ی موقتی سرزمین هایی تشکیل شده است که مردم نمی توانسته اند آن ها را به صورت مستقل اداره کنند. حکومت این نوع قلمروها، ابتدا به دولت یا دولت هایی واگذار می شود؛ سپس، تمهیداتی صورت می گیرد تا اداره ی این سرزمین ها برای مدت معینی در اختیار مردم باشد.
13- کمون پاریس نخستین مجلس قانونگذاری بود که فقرا را نمایندگی می کرد.
14- انقلاب میجی (meiji) در سال 1868 میلادی در ژاپن رخ داد. در این انقلاب مجموعه ای از اداری های ژاپن تحت عنوان به قدرت رساندن امپراتوری وقت (میجی) به حکومت رسیدند. این افراد با تلاش برای مقابله با غرب در جهت رشد صنعت در ژاپن فعالیت کردند.
15- کشور ایران با نفت، کوبا با نیشکر، و الجزایر با انگور شناخته می شوند؛ این جوامع به تک محصولی بودن معروف اند.
16- کشورهای کره جنوبی، سنگاپور، تایوان و هنک کنگ به « چهار ببر کوچک » معروف اند.
17- قرون وسطا حدود هزار سال از تاریخ اروپا، یعنی از سال 500 تا 1500 میلادی را در بر می گیرد.
18- کیلیسای « نُتردام » در پاریس یک بنای تاریخی متعلق به دوره ی قرون وسطا است.
19- در قرون وسطا بر اروپا نظام فئودالی حاکم بود.
20- جنگ های میان انگلیس و فرانسه در اوایل دوره رنسانس صد سال طول کشید که سرانجام فرانسویان با قیام دختری به نام « ژانداک » به پیروزی رسیدند.
21- ایوان چهارم (1584 – 1533) از مشهورترین پادشاهان روسیه است که به سبب خشونت هایش به « ایوان مخوف » مشهور است.
22- در سال 1453 میلادی (857 هجری قمری) ترکان عثمانی که قسمت های زیادی از سواحل شمال شرقی مدیترانه را تصرف کرده بودند موفق شدند با تصرف قسطنطنیه به عمر امپراتوری بیزانس پایان دهند.
23- کریستف کُلمب اسپانیایی در سال 1492 میلادی توانست قاره آمریکا را کشف کند ولی وی تا پایان عمر خود فکر می کرد یکی از جزایر هند را کشف کرده است تا اینکه دریانوردی به نام « اِمریکوو سپوچی » فهمید سرزمینی که به آن رسیده اند هند نیست بلکه قاره ی جدیدی است. این قاره را به نام او « آمریکا » نامیدند.
24- جنگ های صلیبی مجموعه جنگ هایی است که طی سال های 1096 تا 1291 میلادی با هدایت پاپ ها و به قصد تصرف اماکن مقدس سرزمین فلسطین به ویژه بیت المقدس، انجام شد. این جنگ ها میان مسیحیانی که از اروپا بسیج شده بودند و مسلمانان ساکن آسیای صغیر (ترکیه کنونی و مناطق مجاور آن)، شام و فلسطین درگرفت.
25- در سال 1096 میلادی (490 هجری قمری) پاپ اوربان دوم فرمان جنگ های صلیبی را علیه مسلمانان صادر کرد.
26- بنیادهای فرهنگی فورد، کارنگی و راکفلر از جمله مؤسسه هایی هستند که در سطح جهانی به تولید و انتقال فرهنگ می پردازند.
27- کشور ژاپن توسعه صنعت خود را از صنایع وابسته به کشاورزی (از جمله صنایع بافندگی) آغاز کرد.
28- جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و مصر پرجمعیت ترین کشورهای مسلمان منطقه ی خاورمیانه محسوب می شوند.
29- جمهوری های ازبکستان، قیرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان در آسیای مرکزی قرار دارند.
30- دو کشور آلبانی در اروپا و سورینام در آمریکای جنوبی کشورهای مستقل اسلامی در این قاره ها می باشند.
31- جهان اسلام 24 درصد اراضی جهان را به خود اختصاص داده است. وسعت کشورهای اسلامی به بیش از 30 میلیون کیلومتر می رسد.
32- « سازمان کنفرانس اسلامی » در سال 1972 میلادی برابر با 1351 خورشیدی تأسیس شد این سازمان دارای 55 عضو می باشد.
33- روآلد آموندسن نروژی در 14 دسامبر سال 1911 میلادی قاره قطب جنوب را کشف کرد. وی در سفری که از سال 1903 تا 1906 طول کشید توانست قطب شمال نیز کشف کند آموندسن و همراهانش در سال 1926 در سفر هوایی بر فراز قطب شمال ناپدید شدند.
34- در سال 1992 رهبران کشورهای اروپایی در جلسه ای در کشور هلند با تشکیل اروپای واحد موافقت کردند.
35- سیاست های آپارتید از سال 1948 میلادی در کشور آفریقای جنوبی اجرا شد.
36- کشورهای پاکستان، ایران و ترکیه در سال 1964 میلادی برابر با 1343 خورشیدی سازمان همکاری های اقتصادی ( اِکو) را به وجود آوردند.
37- اتحادیه آسیای جنوب شرقی (آ. سه. آن) در سال 1967 میلادی برابر با 1346 خورشیدی، با هدف بهبود وضع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای عضو به وجود آمد.
38- درآمد سرانه ی تمامی کشورهای جهان برحسب دلار آمریکا اعلام می شود.
39- قرارداد تأسیس صندوق بین المللی پول را نمایندگانی از 44 کشور جهان، در جولای سال 1944 میلادی (برابر با 1323 هجری شمسی)، در « برتن وودز » آمریکا امضا کردند. اما امروزه تمامی کشورهای مستقل دنیا عضو این صندوق هستند. هدف اصلی و اولیه ی ایجاد صندوق، همکاری کشورهای عضو جهت حل مسائل پولی بین الملی بود.
40- سازمان تجارت جهانی در سال 1947 میلادی با امضای 23 کشور جهان با عنوان « موافقت نامه ی عمومی تعرفه و تجارت » (گات) تأسیس شد.
41- سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در تاریخ 16 اکتبر سال 1945 میلادی توسط 44 کشور عضو سازمان ملل متحد تأسیس شد. مقر این سازمان در روم ایتالیاست.
42- سازمان توسعه ی صنعتی سازمان ملل متحد ( یونیدو )، در سال 1966 میلادی، براساس قطعنامه ی مجمع عمومی سازمان ملل متحد تأسیس گردید. مقر این سازمان در وین اتریش است.
43- از سال 1917 میلادی (1296 خورشیدی) که انقلاب کبیر روسیه اتفاق افتاد نام این کشور از روسیه به « شوروی » تغییر یافت.
44- شی هوانگ تی نخستین امپراتور مستقل چین بود که به دستور وی دیوار بزرگ چین را بنا کردند.
45- جنگ های داخلی یونان باستان میان دولت شهرهای آن به جنگ های « پُلوپُو نز » معروف است.
46- تمدن « کِرِت » مربوط به یونان باستان است.
47- از دیدگاه یونانیان باستان جایگاه تعدادی از خدایان برفراز « کوه اُلمپ » بود.
48- جنگ های روم باستان با کارتاژی ها (مردمی که در تونس فعلی زندگی می کردند) به جنگ های « پونیک » معروف بود.
49- « کنستانتین » اولین امپراتور روم بود که به مسیحیت گروید.
50- امپراتور کنستانتین در سال 395 میلادی شهر بیزانتیوم (قسطنطنیه) را که در شرق امپراتوری روم بود به پایتختی انتخاب کرد. و این اقدام مقدمه ی تقسیم روم به دو قسمت شرقی و غربی گردید.
51- خواستگاه کهن ترین تمدن بشری میان رودان یا بین النهرین (جنوب عراق امروزی) بوده است.
52- تشکیل حکومت های متمرکز در اروپا از نگرش خربژاکوبن و کار سازماندهی ناپلئون در فرانسه الگو گرفت.
53- لیبرالها و نئولیبرالها معتقدند که بازار آزاد و آزادسازی اقتصادی مناسب ترین سیاست برای پیشبرد امر توسعه است.
54- اصطلاح جهانی شدن مفهومی است متأثر از « ایده دهکده جهانی » محقق رسانه ای، مارشال مک لوهان در دهة 1960 میلادی است.
55- سازمان ملل متحد از سال 1995 تا 2004 را دهه ی آموزش حقوق بشر اعلام کرده است.
سعیدی محرم